CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

Ce este coronavirusul?
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusi, gasiti atat la animale cat si la oameni. Acest virus infecteaza omul, cauzand diverse boli, de la raceala comuna la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul Respirator Acut Sever (SARS)

Descriere Coronavirus
„Noul” coronavirus (CoV) este o noua tulpina de coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, inainte ca focarul sa fie raportat in Wuhan, China, in decembrie 2019

Este noul tip de virus identic cu Sindromul Respirator Acut Sever?
Nu. 2019-nCoV provine din aceeasi familie de virusi ca SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este acelasi virus

Cat de periculos este?
Ca si in cazul altor boli respiratorii, infectia cu 2019-nCoV poate provoca simptome usoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri in gat, tuse si febra. Se poate manifesta mai sever in cazul unor persoane si poate duce la pneumonie sau dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, cei cu afectiuni medicale (diabet, inima) sunt mai vulnerabile.

Cine este predispus la complicatii severe ale bolii?
Desi trebuie investigat mai amanuntit modul in care 2019-nCoV afecteaza oamenii, pana acum persoanele varstnice si cele care prezinta afectiuni medicale preexistente (diabet, boli de inima) par sa fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe.

Cum se raspandeste virusul?
Noul Coronavirus este un virus respirator care se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. Este importanta exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, cand stranutati sau tusiti, apropiati gura de partea inferioara a cotului sau folositi servetele pe care aruncati-le imediat la cosul de gunoi. Spalati-va cat mai des pe maini si folositi geluri antibacteriene pe baza de alcool.

Cat rezista virusul pe suprafetele exterioare?
Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca 2019- nCoV poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. Dezinfectantii pe baza de clor, alcool, pot ucide virusul.

Care este diferenta dintre boala cauzata de 2019-nCoV si o raceala/gripa?
Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele racite sau gripate, dezvolta de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secretii nazale. Chiar daca multe dintre simptome sunt asemanatoare, acestea sunt cauzate de virusi diferiti. Este dificil sa se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma daca cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

Cat este perioada de incubatie a virusului?
Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1-12.5 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Aceste estimari vor fi perfectionate pe masura ce vor fi disponibile mai multe date.

Se poate ca 2019-nCoV sa fie contractat de la o persoana infectata, dar care nu prezinta simptome?
Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate sa fie infectioase inainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile in prezent, persoanele care prezinta simptome cauzeaza raspandirea nCoV

Pot lua virusul de la animalul meu de companie?
Nu. In prezent nu exista dovezi care sa confirme faptul ca animalele de companie, cum ar fi pisicile, cainii pot transmite acest virus oamenilor

Se poate transmite 2019-nCoV de la om la om?
Da. 2019-nCov provoaca boli respiratorii si poate fi transmis de la o persoana la alta, de obicei dupa un contact strans cu o persoana infectata

Cine poate contracta acest tip de virus?
Persoanele care traiesc sau calatoresc intr-o zona in care circula virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infectie.
Asistentii medicali care ingrijesc persoanele bolnave prezinta un risc mai mare si trebuie sa se protejeze apeland la proceduri adecvate de prevenire si control al infectiilor

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:
1.Spalati-va mainile de multe ori;
2.Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
3.Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile;
4.Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;
5.Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;
6.Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
7.Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave;
8.Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
9.Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile;
10.Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Spalati-va mainile de multe ori
Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.
Spalarea mainilor elimina virusul.
Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute
Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.
3.Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile.
Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul .

Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti
Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel de preferat de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile ,puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.
Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul
Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor nu impotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana.
6.Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool
Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande.

Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave
Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus. (O calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MASTII DE PROTECTIE – ajuta si limiteaza raspandirea virusului dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.
Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizatia Mondial a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile
Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare. Purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, folositi servetele de unica folosinta si spala bine mainile.
10.Animalele de companie nu transmit coronavirus
In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de virus. In orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.

Cum folosim masca de protectie
1. Inainte de a pune o masca, spalati-va pe maini cu sapun si apa sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool;
2. Acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca;
3. Evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii. Daca faceti acest lucru, spalati-va mainile inainte cu apa si sapun sau gel antibacterian pe baza de alcool.
4. Inlocuiti masca cu una noua daca aceasta se umezeste si nu reutilizati mastile de unica folosinta;
5. Pentru a scoate masca – NU atingeti partea din fata a mastii, o puteti da jos din spate. Aruncati imediat masca la cosul de gunoi si spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu gel antibacterian pe baza de alcool.

Loading

Share:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Comenteaza

On Key

Related Posts

Program Farmacie

Luni-Vineri 09.00 – 22.00

Sâmbătă-Duminica 10.00 – 22.00

0723568850 | 0268475627

Verified by ExactMetrics